Om mig och sidan

Välkommen till min sida!

karlMitt namn är Karl, och jag är en go gubbe i mina bästa år som har ett brinnande intresse för hundar. Jag har länge arbetat med att utbilda vård- och terapihundar, och ser det som mitt kall för att tillföra världen något positivt. Hundar är underbara varelser, och de kan med sin blotta närvaro göra en människa gladare och friskare. För den vanliga hundägaren kan det komma i form av sällskap, vänskap och friskvård.

Forskning har faktiskt visat att hundägare har bättre hälsa än människor utan hund. Vi hundägare måste röra på oss för att våra hundar ska må bra, och det gör ju även gott för den egna kroppen. Dessutom har hundägare i genomsnitt lägre blodtryck och är mindre stressade. De har även lättare för att knyta sociala kontakter, och får därför ofta ett rikt socialt liv. Hundar kan alltså ge oss många fördelar bara genom att finnas till, men de kan också utbildas till att utföra detta som ett arbete, för personer som behöver det extra mycket.

Vård- och terapihundar kan ge stöd åt människor inom vård, skola och omsorg. Det kan till exempel handla om hundar på ålderdomshem som finns med som sällskap, men också som hjälp för att till exempel hålla de äldres rörlighet uppe. Sjukgymnastik kan vara tråkigt, men vem kan låta bli att kasta en boll till hunden som sitter bedjande bredvid en. Hundarna kan också hjälpa människor med olika funktionshinder, till exempel barn som har svårt att koncentrera sig i skolan.

Vård- och terapihundar räknas in under begreppet sociala tjänstehundar. Där ingår också enskilda assistanshundar, som till exempel ledarhundar och epelepsihundar. En vårdhund har en vårdutbildad förare, medan en terapihund kan ha en volontär som förare. Utbildningskraven och kraven för certifierning skiljer sig åt.

Genom mitt arbete har jag kommit i kontakt med konferensen IAHAIO – International Association of Human-Animal Interaction Organizations. Det är en konferens om djurens betydelse för vårt välbefinnande, där forskare, studenter och yrkesverksamma från hela världen samlas för att diskutera nyttan med hund ur olika perspektiv. 2010 arrangerades den i Stockholm, och jag var där.

Konferensen var otroligt givande och väldigt intressant. Fokus låg på värdet av djurs sällskap, både för den enskilda individen och för samhället i stort. Man lyfte fram vilka positiva fysiska, sociala och ekonomiska effekter djur har på oss människor. Det har till exempel visat sig att äldre med sällskapsdjur klarar sig bättre själva. Jag hade förmånen att lyssna på många duktiga föreläsare, och jag fick många tankar som jag kan överföra till mitt eget arbete.

Det var verkligen en av höjdpunkterna i mitt liv, och jag önskar att så många som möjligt kan få chansen att gå på en sådan konferens. Jag hoppas att ni fann den här läsningen intressant, och ni som vill veta mer får gärna kika in på min privata blogg där jag skriver om mitt arbete och min vardag.

/Karl