Nya kandidater på gång

Nu har jag varit iväg och kikat på en valpkull som ser lovande ut som vårdhundar. I mitt arbete ingår det bland annat att hitta och utvärdera valpar som ska påbörja träning till vårdhund. Först och främst gäller det att hitta en bra kombination av föräldradjur. Vet man att föräldrar eller annan nära släkt arbetar som vårdhundar, finns det stor chans att de egenskaperna även överförs till valparna.

Jag menar förstår inte att valpar föds med kunskapen, men de kan ha bättre förutsättningar än andra valpar för att utveckla de egenskaper vi letar efter. Förutom egenskaperna tittar jag mycket på hälsa. En hund som ska arbeta måste vara frisk. Den får inte säcka ihop av dåliga höfter vid fem år, då har man lagt en massa onödig tid och träning. Vi investerar mycket i hundarna, både tidsmässigt och ekonomiskt, så de måste hålla länge.
valpisar
När man letar efter en lovande valp tittar man framförallt på socialitet och samarbetsvilja. En vårdhund måste vilja vara människor till lags. Dessutom måste de vara miljöstarka, och tåla saker som för hundar kan upplevas som konstiga. Det kan till exempel vara en rullstol, eller en människa med ett avvikande beteende. Sådant måste förstås också tränas, men valpar föds ändå med en viss grund. Rädslor kan till exempel vara ärftligt.

Just den här kullen var av rasen golden retriever. Alla raser och blandraser kan bli vårdhundar, men man tittar gärna efter raser som har mycket ”will to please”, som till exempel retrievers och vallhundar. Enligt min utvärdering var det två av valparna som stack ut extra mycket som lämpliga, så det ska bli roligt att följa dem nu när de ska börja att tränas lite smått. Jag älskar verkligen mitt arbete!

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.