Hundens munhygien

Det tillhör en av de mest fundamentala sanningarna i mänskligheten. Att ta hand om sina tänder. Gör man inte det så är det ett säkert recept för att man kommer få rejäla problem med tänderna och allra troligast förlora dem i slutändan. Det är precis lika viktigt att våra fyrfotade vänner tas om hand på samma sätt. Precis som vi så kan hundar få problem med sin munhygien och sina tänder, därför krävs det att vi som hundägare tar vårt ansvar och ser till att tänderna blir omhändertagna.

Det största problemet som hundar har med sina tänder är plack. Plack drabbar också oss människor och känns igen på den där mjuka och ofta gula massa som fastnar längt ner på tanden, vid tandköttet. Det är den här bakteriehärden som efter en tid hårdnar och skapar tandsten. Människor som hundar, spelar igen roll, det drabbar oss båda. Genom att borsta tänderna så förhindrar man att den här processen går så pass långt. Tandkräm är inte lika viktigt som det faktumet att endast borsta, för denna rörelse är tillräckligt för att processen ska hindras.

Får detta fortgå utan att man borstar så kommer det att lukta illa från djurets mun. Denna beläggning kan i sin tur också orsaka infektioner i tandköttet genom att det är ett onaturligt material som inte ska finnas där som ligger och trycker på tandköttet. Det i sin tur kan leda till att tänderna skadas så mycket att inflammationer uppstår med blödande tandkött som i slutändan kan leda till att tanden dör och trillar ur – tandlossning.

Därför är det alltid en mycket bra idé att borsta tänderna på sina hundar, inte minst med tanke på att det kommer att få dem att må mycket bättre och dessutom minimerar ni risken med att de kan få problem med sin munhälsa. En enkel tandborste är allt som egentligen behövs och det hittar du på de allra flesta djurbutiker. Borstar du minst en gång varannan dag så kommer din hund att tacka dig.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.